"Ce-ar fi fost daca...?"

Asta este o intrebare, din punctul meu de vedere, foarte periculoasa. In momentul in care iti imaginezi un viitor alternativ, in care lucrurile ar fi mers asa cum tu iti doresti, incet incet, gusti dintr-o otrava care mai tarziu poate sa-ti intunece judecata.

Pentru ca te agati, fara sa vrei, intr-un trecut, prezent si viitor alternativ, imaginar, in care totul e perfect. Iar in contrast cu acel prezent sau viitor alternativ, este prezentul si viitorul tau actual. In care lucrurile nu merg chiar asa cum ai fi vrut.

Si atunci, devii prea visator. Prea dependent de iluzia lui "Ce-ar fi fost daca?". E placut sa te gandesti la un viitor stralucit, cu conditia sa pui in aplicare, cate un pic, pas cu pas, drumul spre acel viitor. Sa nu-l vezi ca pe o sina de cale ferata, complet paralela cu cealalta, care nu se intalnesc niciodata.

Coborand un pic in rational, nu trebuie sa uitam niciodata ca daca incepem ceva cu "Daca...", avem dreptate. Nu ne poate contrazice nimeni ca nu ar fi asa.

"Daca era foarte cald afara as fi mers la strand."

"Daca aveam foarte multi bani construiam un spital."

"Daca as fi procedat altfel, eram impreuna acum."

Poate cineva sa ma contrazica?

Dar de ce nu am facut altfel? De ce nu am foarte multi bani? De ce nu e foarte cald afara? In mare parte, toate raspunsurile la intrebarile de acest gen tin de noi, de fiecare in parte. Altele sunt externe. Nu e cald afara pentru ca e iarna. Desi, in alta parte a lumii e cald afara. Cele care tin de noi, sunt pentru ca am luat anumite decizii la un moment dat. Si cum nimeni nu ia o decizie proasta in mod intentionat, au fost cele mai bune decizii la acel moment dat. De ce nu am foarte multi bani? Pentru ca nu am insistat suficient in acea directie. Nu reprezinta un scop demn de urmat. Pentru fiecare din aceste intrebari gasim raspunsuri, in noi, in fiecare. Si iata-ne totusi aici. Gandindu-ne uneori "Ce-ar fi fost daca...?"

Asa ca nu ne ramane decat sa unim cele doua sine de tren, si sa ne intrebam "Ce trebuie sa fac ca sa...?" in loc de "Ce-ar fi fost daca...?" si viata fiecaruia va fi mult mai placuta. Pentru altfel vom privi viata cum trece, gandindu-ne... ce-ar fi fost daca...