"Nimic nu dureaza la nesfarsit"

Stiu asta, desi exista unele lucruri care as fi vrut sa dureze la nesfarsit. Pe de o parte, e bine. Lucrurile rele se vor termina. Pe de alta parte, e rau. Lucrurile bune se vor termina si ele.

Indiferent ca e cea mai buna cafea care se face la cafeneaua de la colt, locul de munca perfect sau sufletul pereche. Cum toate se termina candva. Pentru ca oamenii se schimba. Pentru ca locurile se schimba. Pentru ca principiile de viata se schimba.

Visez uneori cu ochii deschisi. Cand voi avea un anumit lucru, sau o anume relatie, voi fi cel mai fericit om de pe pamant. Si nu ma amagesc. Sunt convins ca voi fi. Doar ca nu pentru mult timp. Pentru ca stiu ca ne plictisim de absolut orice.

Psihologul german Theodor Lipps a studiat acest fenoment si a ajuns la urmatoarea concluzie.

Plictiseala este un sentiment de neplăcere care rezultă dintr-un conflict între nevoia de activitate mentala intensă și lipsa de incitare la ea, sau incapacitatea de a fi incitat.

Un lucru nou ne tine "in priza", ne face curiosi, nerabdatori sa descoperim mai multe, ne tine creierul ocupat.

La fel si orice activitate noua. Atata timp cat nu schimbi mici parti din orice, inevitabil te vei plictisi. Sta in natura noastra (si nu doar cea umana).

Primul meu gand este ca acesta "caracteristica" a noastra este un defect. Nu imi este foarte clar exact de ce anume trebuie sa ne plictisim.

Un alt dude C.D. Fisher defineste plictiseala in felul urmator:

O stare afectivă neplăcută, tranzitorie, în care individul se simte o lipsă generalizată de interes în și dificultăți de concentrare pe activitatea curentă.

Singura explicatie pentru acest "fenoment" interesant este ca plictiseala contribuie la diversificarea vietii precum si la raspandirea ei. Daca nu te plictisesti de locul in care esti, nu o sa descoperi niciodata nimic nou. Probabil fara plictiseala, omenirea nu s-ar fi aflat unde se afla acum.

Secretul este - cred - sa te folosesti de plictiseala ca declansator: Este timpul sa incerci ceva nou! La urma urmei, care e cel mai rau lucru care se poate intampla? Si nu ma refer la a incerca ceva complet nou si diferit, poti foarte usor sa diversifici un pic activitatea care ti se pare plictisitoare.

E mai nasol cand acel declansator de face sa-ti inseli partenerul de viata, sa pleci de la un loc de munca minunat sau sa dai cu masina prin toate gropile, pentru ca... te-ai plictisit de ea si vrei alta. Si daca nu se strica, nu o sa-ti cumperi alta.

Sunt convins ca viata se imbunatateste radical cand folosesti plictiseala in avantajul tau. Dar cum?