Citeam anul trecut o carte foarte interesanta, Switch! How to change things when change is hard.

O recomand tuturor. Vrem sa schimbam lucruri in viata noastra, in organizatia din care facem parte, dar toate schimbarile sunt grele. Pentru ca... obisnuinta. Pentru ca suntem confortabili si pentru ca in mod natural, datorita intertiei, ne opunem schimbarilor. Cel putin majoritatea dintre noi. Si toate ar fi mult mai simple daca n-ar interveni factorul emotional. Dar am deviat un pic...

Exista o teorie care spune ca de cand ne trezim, incepem sa luam decizii. De la cu ce ma imbrac, pe unde merg la lucru si pana la "Ce mancam la pranz?". Si cu fiecare decizie pe care o luam, creierul nostru oboseste. Obosim putin cate putin, pana cand seara abia stim cat face 7 * 6.

Ganditul nu ne oboseste. Gandim fara sa vrem, o gramada de lucruri. Ia-ti 5 minute, inchide ochii, si nu te gandi la nimic. Merge? Nu. Logic. Mintea noastra nu stie sa nu se gandeasca la nimic. Meditatia e o practica in vederea linistirii mintii. Dar nimic nu o oboseste mai mult decat luarea deciziilor. Cred cumva ca si stressul este influentat de presiunea luarea deciziilor "bune" pe undeva.

Ia o zi de Duminica. Nu ai nimic de facut, poti sa ti-o petreci toata ziua pe terasa, la film sau cu prietenii. Un minim de decizii de luat. Obosit seara? Nici vorba. Alege o alta zi, in care faci o gramada de decizii. Obositor, nu? La fel si mersul la cumparaturi. Paste Barilla sau Baneasa? Pasta de dinti Colgate sau Sensodyne? Bluza rosie sau cea albastra? Tocanita sau gratar de pui cu cartofi prajiti? Banda asta sau cealalta?

De asta, consider ca este esential ca cele mai importante decizii intr-o zi sa le luam cat mai devreme. De asta imi place sa-mi comand mancare pentru saptamana urmatoare de la Quick Lunch. In 5-10 minute decid toate pranzurile de pe saptamana viitoare. De asta nu imi place sa am foarte multe variante de haine imbracat la birou. Mai putine decizii ne-esentiale, mai multa energie pentru cele cu adevarat importante.

Mi-ar placea sa pot, macar intr-o zi, sa numar cate decizii am luat, pe fiecare categorie in parte (personal, profesional, etc).