Este dimineata.

Te consideri o persoana harnica, serioasa, care rezolva sarcinile atribuite sau auto-atribuite cu zambetul pe buze. Este o noua zi de lucru si nimic nu pare de necucerit astazi.

Dar...

Vine momentul ala in care aduna asa de multe lucruri, incat te vezi neputincios si paralizezi. Psihic. Nu stii pe ce sa pui mana. Sunt diverse categorii de sarcini pe care le-ai incadra la "Urgent", altele la "Important" iar altele, nu prezinta cine-stie-ce avantaj, dar pur si simplu iti dorest sa le faci. Sunt lucrurile alea pentru sufletul tau.

Asa ca ce faci? Logic, pierzi timpul pe net. E ceva research spontan pe care pur si simplu trebuie sa-l faci azi. Toata ziua daca se poate. Maine s-ar putea sa fie la fel. Toata productivitatea aia cu care te lauzi s-a dus pe apa sambetei.

Si-atunci, ce faci? Cum iesi din asta? Te streseaza maxim si ora cu ora, zi de zi, esti mai departe de linia de sosire. Si nu esti o persoana lenesa, pur si simplu mintea ta nu mai poate urmari un singur fir epic. O multitudine de variante ai in fata si... paralizezi. Este ca si cand te duci sa-ti cumperi o pereche de casti audio si vezi ca sunt disponibile, in fata ta, fara diferentieri majore, vreo suta de modele. E ca si la Starbucks: "-O cafea va rog / -Espresso, frape sau americana? / -Espresso. / -Cu cofeina sau fara? / ... / -Mica, medie sau mare? / ... / -Cu frisca, spuma de lapte, caramel? / -Cafea aroma sau fara? / -Va pun un dublu shot de espresso? / -Serviti aici sau o luati la pachet? / ... / -Cash sau card? / -?!?!" Ca sa nu vorbim cat de tare se complica lucrurile daca vrei un ceai, pentru ca toate felurile astea de cafea sunt facute dintr-un singur fel de planta: cafea.

O solutie...

Care la mine functioneza, este in felul urmator. Fac rost de o foaie A4 si un pix. Merge si creion. Scriu sus data de astazi. Iar dedesubt, pe cate un rand, cu casuta de bifat in fata, notez fiecare task, indiferent ca este un apel telefonic, de dus gunoiu sau de instalat te-miri-ce pachete pe ceva servere. Tot vine acolo. Tot ce e la mine in cap, vine trecut pe hartie. Pentru ca tot ce nu trec pe foaie, ma va stresa in continuare. La un moment dat se face liniste in ganduri. Urmeaza prioritizarea. Pun un semn de exclamare in fata celor mai importante, cele cu adevarat importante. Apoi vine partea cea mai grea: Incepe cu ce nu-ti place! Exact, nu lua cel mai simplu, dragalas si excitant lucru din lista. Nu, il iau pe cel cu semn mare de exclamare, de care, voluntar sau involuntar, am fugit. L-am evitat cu cea mai sagalnica eleganta.

Pen and paper to-do list

Pe lista nu vin trecute lucruri ce trebuie rezolvate maine, poimaine, saptamana sau luna viitoare. Pentru alea poti sa-ti faci o alta lista, la momentul respectiv. Rezolva lucrurile ce trebuie facute azi. Cele de maine pot astepta.

De ce functioneaza?

Pentru ca rezolva cateva probleme care cauzeaza paralizia respectiva. In primul rand, iti face liniste in ganduri. Nu mai trebuie sa te stresezi ce trebuie musai facut, ce e urgent, ce e important, nu mai trebuie sa ghicesti, din cap, cu ce sa incepi. In al doilea rand, iti aduce claritate. In zilele noastre, suntem pusi deseori in fata unui flux de informatii mult prea mare. Sunt asa de multe variabile de luat in considerare, incat deseori te vezi neputincios in a lua decizia corecta. Ai nevoie de claritate. Claritate in actiuni, claritate in viziune, claritate in viata. Cel putin cea profesionala. In cea personala poate vrei un pic de aventura, de pericol, de spontaneitate. Desi mintea iti va spune ca vrei confort. Un loc in care sa mergi si care sa puna viata pe fast-forward. E capcana societatii care te transforma in mediocru, in controlabil. Dar despre asta, alta data.

Asa ca, ai prea multe de facut azi? Ia o coala de hartie...